Kemijärvi to 14. heinäkuuta 2011 09.30.00

Lapin ainoa lossi liikkuu Kemijärvellä

Räisälän kyläläisten matka Kemijärven keskustaan lyhenee lossin ansiosta 20 kilometrin verran.

Kun Oikaraisen silta valmistui Rovaniemen Sinetässä, jäi Lapin ainoaksi toimivaksi lossiksi Kemijärven Räisälän kylässä Suomutunturin kupeessa oleva lossi, joten kyseessä on myös matkailunähtävyys. Lomakausi tuo lisäkiireitä myös lossimiehille.

– Aamulla kuudelta lossi laitetaan liikenteeseen ja pari ensimmäistä tuntia meneekin työläisten ja koululaisten kuskaamisessa, sitten on klo 8.30–8.45 lakisääteinen vartin kahvitauko. Lossi liikkuu tasaisesti koko päivän. Toinen lakisääteinen on klo 11.30–11.45 ja sitten taas mennään. Iltatuurissa tauot ovat klo 16.30–16.45 ja 19.30–19.45. Lossiliikenne loppuu illalla klo 22.00. Tehokasta ajoa tulee päivässä 8–12 tunnin verran. Suurin muutos tälle kaudelle ovat lakisääteiset tauot ja työasusteet, kertoo lossimies Manne Mourujärvi.

Vuodesta 2003 lähtien Räisälän lossia sompaillut mies tuntee ison osan lossin käyttäjistä, mutta kun mennään kesäkaudelle, yhä suurempi määrä matkustajista on turisteja ja lomalaisia.

– Räisälän ja Haaparannan välillä kulkeva lossiliikenne lyhentää matkaa Kemijärvelle jopa 20 kilometrin verran. Paljon kulkee myös sellaisia kesäturisteja, jotka ajavat Kuusamoon tai Kemijärvelle ja ovat kysyneet navigaattorilta lyhyintä reittiä. Matka lyhenee tätä kautta 7 kilometrin verran ja matkan aikana voi piipahtaa Suomutunturin matkailukeskuksessakin, muistuttaa Posiolla asuva lossimies Mourujärvi.

Kesäkaudella kiirettä: 100–150 autoa päivässä

– Kesäkaudella on väliin niin kiirettä, että lossi on liikenteessä melkein koko ajan. Päivällä turistit, eläkeläiset, marjanpoimijat ja uimamiehet pitävät keltaisen lossin koko ajan veden päällä. Monet ulkomaalaiset tulevat jopa tarjoamaan maksua kyydistä ja ovat ihmeissään, kun matka onkin ilmainen, naureskelee Manne.

Kemijärven lossi aloitti tänä vuonna liikennöinnin 21.5 ja kausi jatkuu loka-marraskuulle saakka niin kauan kuin väylä pysyy sulana ja lossi pystyy liikkumaan turvallisesti. Vuonna 2010 lossiliikenne loppui 19. marraskuuta.

– Aloitimme liikennöinnin heti keväällä, kun vettä oli väylässä tarpeeksi, jotta raskaammatkin autot pääsevät turvallisesti nousemaan maihin lossilta. Varsinaista tilastoa Finferries ei pidä kulkijoista, mutta oman kirjanpitomme mukaan autoja kulkee keskimäärin sata päivässä ja matkustajia noin puolet enemmän. Kantavuutta Räisälän lossilla on 42 tonnia, joten raskaampaakin kalustoa voidaan ottaa kyytiin, kertoo Mourujärvi, joka sompailee Kemijärven lossia yhdessä Teppo Paloniemen ja Airi Hamaran kanssa.

Kemijärven Räisälän ja Haaparannan välillä liikkui aikaisemmin yksityinen Jänkäkoira-lossi, jonka jälkeen vastuu siirtyi Tieliikennelaitokselle. Ystävänpäivänä 2007 syntyi Destia, jonka lipun alla myös Räisälän lossi seilasi, kunnes 1.1.2010 muuttui jälleen lipun väri ja toiminnat siirtyivät Finferris-nimen alaisuuteen. Käytännössä lauttaliikennettä hallinnoi Suomessa Suomen Lauttaliikenne Oy.

Hannu Alaluusua

Jaa

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
 

17.06.2014

Tieliikenteessä kesäkeli on vaarallisin

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen vieraili hiljattain Rovaniemellä. Hän painotti, että heidän työnsä on lähellä ihmistä. Lähellä teiden käyttäjiä, olivatpa he sitten liikenteessä moottorivoimin, pyörällä tai jalkaisin.

10.06.2014

Arktiset soturit ja Lapin luonnontuotteet

Puhdas lappilainen luonto, missä tunnetut luontaistuotteet? Rovaniemeläinen Arctic Warriors Oy haastaa luontaistuotealan ja tuo markkinoille kolme uudenlaista tuotetta, joilla on vahva tarina.

27.05.2014

Lapin leikkilähetti luotsaa Terhokerhoja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) ja Suomen Punainen Ristin (SPR)Koko Suomi leikkii -hankkeen sukupolvia yhdistävät Terhokerhot käynnistyvät Lapissa kesäkuun alussa.

Elisa Javarus 20.05.2014

Vain äänestämällä voit vaikuttaa

Lappilaiset olivat viime viikonvaihteen jälkeen Suomen innokkaimpia ennakkoäänestäjiä eurovaaleissa. Nyt on viimeiset hetket päättää, kenet valtuuttaa äänellään Euroopan parlamenttiin. Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 25.5. Maastamme valitaan 13 europarlamentaarikkoa seuraavaksi viisivuotiskaudeksi 2014–2019. Meillä koko maa on yhtä vaalipiiriä, kuten aikaisempinakin vuosina. Ehdokkaat ovat siis ehdolla kaikkialla Suomessa.

Elisa Javarus 13.05.2014

Talkooväki ja kaupunkilaiset kummastelevat: Rovaniemi rahastaa ilmaistapahtumilla

Rovaniemen Wanhat Markkinat vievät vieraansa 15.-17. elokuuta vuosisadan taakse. Viiden vuoden historian aikana tapahtuma on kasvattanut suosiotaan, kävijöitä kesäisin viikonlopun aikana on 30.000-40.000. Rovaniemen Wanhat Markkinat tuovat kaupunkiin aidon lappilaisen kulttuuri- ja kujeiluperinteen.

06.05.2014

Valkoisen Ruusun Ritarikunnan tunnustus kolmelle lappilaisäidille

Tasavallan Presidentti on myöntänyt 35 äidille Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Lappilaisista äideistä kolme saa arvokkaan tunnustuksen. Ranualainen Aune Maria Niemelä, sodankyläläinen Elma Kaarina Norberg ja savukoskelainen Riitta Helena Peltoniemi. Kunniamerkit luovutetaan äitienpäiväjuhlassa 11. toukokuuta Säätytalolla Helsingissä.