Kemijärvi to 14. heinäkuuta 2011 09.30.00

Lapin ainoa lossi liikkuu Kemijärvellä

Räisälän kyläläisten matka Kemijärven keskustaan lyhenee lossin ansiosta 20 kilometrin verran.

Kun Oikaraisen silta valmistui Rovaniemen Sinetässä, jäi Lapin ainoaksi toimivaksi lossiksi Kemijärven Räisälän kylässä Suomutunturin kupeessa oleva lossi, joten kyseessä on myös matkailunähtävyys. Lomakausi tuo lisäkiireitä myös lossimiehille.

– Aamulla kuudelta lossi laitetaan liikenteeseen ja pari ensimmäistä tuntia meneekin työläisten ja koululaisten kuskaamisessa, sitten on klo 8.30–8.45 lakisääteinen vartin kahvitauko. Lossi liikkuu tasaisesti koko päivän. Toinen lakisääteinen on klo 11.30–11.45 ja sitten taas mennään. Iltatuurissa tauot ovat klo 16.30–16.45 ja 19.30–19.45. Lossiliikenne loppuu illalla klo 22.00. Tehokasta ajoa tulee päivässä 8–12 tunnin verran. Suurin muutos tälle kaudelle ovat lakisääteiset tauot ja työasusteet, kertoo lossimies Manne Mourujärvi.

Vuodesta 2003 lähtien Räisälän lossia sompaillut mies tuntee ison osan lossin käyttäjistä, mutta kun mennään kesäkaudelle, yhä suurempi määrä matkustajista on turisteja ja lomalaisia.

– Räisälän ja Haaparannan välillä kulkeva lossiliikenne lyhentää matkaa Kemijärvelle jopa 20 kilometrin verran. Paljon kulkee myös sellaisia kesäturisteja, jotka ajavat Kuusamoon tai Kemijärvelle ja ovat kysyneet navigaattorilta lyhyintä reittiä. Matka lyhenee tätä kautta 7 kilometrin verran ja matkan aikana voi piipahtaa Suomutunturin matkailukeskuksessakin, muistuttaa Posiolla asuva lossimies Mourujärvi.

Kesäkaudella kiirettä: 100–150 autoa päivässä

– Kesäkaudella on väliin niin kiirettä, että lossi on liikenteessä melkein koko ajan. Päivällä turistit, eläkeläiset, marjanpoimijat ja uimamiehet pitävät keltaisen lossin koko ajan veden päällä. Monet ulkomaalaiset tulevat jopa tarjoamaan maksua kyydistä ja ovat ihmeissään, kun matka onkin ilmainen, naureskelee Manne.

Kemijärven lossi aloitti tänä vuonna liikennöinnin 21.5 ja kausi jatkuu loka-marraskuulle saakka niin kauan kuin väylä pysyy sulana ja lossi pystyy liikkumaan turvallisesti. Vuonna 2010 lossiliikenne loppui 19. marraskuuta.

– Aloitimme liikennöinnin heti keväällä, kun vettä oli väylässä tarpeeksi, jotta raskaammatkin autot pääsevät turvallisesti nousemaan maihin lossilta. Varsinaista tilastoa Finferries ei pidä kulkijoista, mutta oman kirjanpitomme mukaan autoja kulkee keskimäärin sata päivässä ja matkustajia noin puolet enemmän. Kantavuutta Räisälän lossilla on 42 tonnia, joten raskaampaakin kalustoa voidaan ottaa kyytiin, kertoo Mourujärvi, joka sompailee Kemijärven lossia yhdessä Teppo Paloniemen ja Airi Hamaran kanssa.

Kemijärven Räisälän ja Haaparannan välillä liikkui aikaisemmin yksityinen Jänkäkoira-lossi, jonka jälkeen vastuu siirtyi Tieliikennelaitokselle. Ystävänpäivänä 2007 syntyi Destia, jonka lipun alla myös Räisälän lossi seilasi, kunnes 1.1.2010 muuttui jälleen lipun väri ja toiminnat siirtyivät Finferris-nimen alaisuuteen. Käytännössä lauttaliikennettä hallinnoi Suomessa Suomen Lauttaliikenne Oy.

Hannu Alaluusua

Jaa

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
 

20.01.2015

Kuka kertoo, miten kelkka käännetään?

Tammikuun pakkasilla pohditaan pohjoisessa, miten Lappi pysyy pystyssä, kun Suomi-kelkka on kallellaan väärään suuntaan. Tätä pohtivat etenkin ehdokkaat, jotka mielivät vaikuttamaan eduskunnassa. Huhtikuuhun ajoittuvat vaalit alkavat pikkuhiljaa näkyy myös Lapissa. Ehdokkaat suunnittelevat kampanjoitaan, teemojaan ja hiovat vaikuttamisosaamistaan eri puhetilaisuuksissa.

13.01.2015

Organisaatio valmistelemaan Pohjoisen sote-aluetta

Pohjoiset kunnat kokoontuvat 5. helmikuuta Ouluun pohtimaan, millainen organisaatio tarvitaan hoitamaan sosiaali- ja terveyspalveluja pohjoisessa Suomessa. Koolle on kutsuttu kolme henkilöä 68 tulevan sote-alueen kunnasta.

Riitta Kemppainen-Koivisto 16.12.2014

Tankavaaran Talvessa huuhdotaan kultaa

09.12.2014

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi Ounasvaaran kaavan

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana kokouksessaan pitkän puherumban jälkeen Ounasvaaran osayleiskaavan. Kaavaa laajentaa vaaran lakialueella olevaa matkailupalvelujen aluetta ja mahdollistaa näin lisärakentamisen Ounasvaaran lakialueelle reilun 20 hehtaarin alueelle. Kaava-alueelle rakennettavan rakennuksen korkeus ei saa ylittää alueen puuston korkeutta. Yksittäisen rakennuksen koko saa olla enintään 250 k-m2. Rakennusten määrä ja koko tullaan määrittelemään jatkossa tarkemmin asemakaavavaiheessa.

02.12.2014

Lappilaiset jättävät kirkon vauhdilla

Kolmen päivän aikana 28.-30.11. Lapissa on jätetty kirkko vauhdilla. Kirkosta erosi eroakirkosta.fi -sivuston kautta yhteensä 434 henkilöä. Luku on yli 200 kertainen verrattuna edellisen vuoden samaan ajanjaksoon, jolloin sivuston kautta kirkon jätti taakseen 21 ihmistä. Koko valtakunnassa on koettu joukkopako: kyseisen kolmen päivän aikana oli 13 184 eronnutta. Vastaavan ajankohdan luku vuonna 2013 oli vain 552.

25.11.2014

Vauvan hoitoon saa kasvatusapua

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piiri tukee pienten lasten perheitä. Yksi tapa on useamman perheen yhteinen ryhmä, jossa on mukana ensimmäisen lapsen saaneita vauvaperheitä. Ryhmään osallistuvat molemmat vanhemmat ja vauva. Perheryhmissä keskitytään yhdessä miettimään arjen vuorovaikutustilanteita ja sitä minkälaisia ajatuksia ja tunteita ne ovat voineet herättää vauvassa ja vanhemmassa. Perheet kokoontuvat 5-7 perheen ryhmissä parin viikon välein. Ohjaajat ryhmissä ovat kaupungin työntekijöitä, jotka ovat saaneet MLL:n koulutuksen.