Kemijärvi to 14. heinäkuuta 2011 09.30.00

Lapin ainoa lossi liikkuu Kemijärvellä

Räisälän kyläläisten matka Kemijärven keskustaan lyhenee lossin ansiosta 20 kilometrin verran.

Kun Oikaraisen silta valmistui Rovaniemen Sinetässä, jäi Lapin ainoaksi toimivaksi lossiksi Kemijärven Räisälän kylässä Suomutunturin kupeessa oleva lossi, joten kyseessä on myös matkailunähtävyys. Lomakausi tuo lisäkiireitä myös lossimiehille.

– Aamulla kuudelta lossi laitetaan liikenteeseen ja pari ensimmäistä tuntia meneekin työläisten ja koululaisten kuskaamisessa, sitten on klo 8.30–8.45 lakisääteinen vartin kahvitauko. Lossi liikkuu tasaisesti koko päivän. Toinen lakisääteinen on klo 11.30–11.45 ja sitten taas mennään. Iltatuurissa tauot ovat klo 16.30–16.45 ja 19.30–19.45. Lossiliikenne loppuu illalla klo 22.00. Tehokasta ajoa tulee päivässä 8–12 tunnin verran. Suurin muutos tälle kaudelle ovat lakisääteiset tauot ja työasusteet, kertoo lossimies Manne Mourujärvi.

Vuodesta 2003 lähtien Räisälän lossia sompaillut mies tuntee ison osan lossin käyttäjistä, mutta kun mennään kesäkaudelle, yhä suurempi määrä matkustajista on turisteja ja lomalaisia.

– Räisälän ja Haaparannan välillä kulkeva lossiliikenne lyhentää matkaa Kemijärvelle jopa 20 kilometrin verran. Paljon kulkee myös sellaisia kesäturisteja, jotka ajavat Kuusamoon tai Kemijärvelle ja ovat kysyneet navigaattorilta lyhyintä reittiä. Matka lyhenee tätä kautta 7 kilometrin verran ja matkan aikana voi piipahtaa Suomutunturin matkailukeskuksessakin, muistuttaa Posiolla asuva lossimies Mourujärvi.

Kesäkaudella kiirettä: 100–150 autoa päivässä

– Kesäkaudella on väliin niin kiirettä, että lossi on liikenteessä melkein koko ajan. Päivällä turistit, eläkeläiset, marjanpoimijat ja uimamiehet pitävät keltaisen lossin koko ajan veden päällä. Monet ulkomaalaiset tulevat jopa tarjoamaan maksua kyydistä ja ovat ihmeissään, kun matka onkin ilmainen, naureskelee Manne.

Kemijärven lossi aloitti tänä vuonna liikennöinnin 21.5 ja kausi jatkuu loka-marraskuulle saakka niin kauan kuin väylä pysyy sulana ja lossi pystyy liikkumaan turvallisesti. Vuonna 2010 lossiliikenne loppui 19. marraskuuta.

– Aloitimme liikennöinnin heti keväällä, kun vettä oli väylässä tarpeeksi, jotta raskaammatkin autot pääsevät turvallisesti nousemaan maihin lossilta. Varsinaista tilastoa Finferries ei pidä kulkijoista, mutta oman kirjanpitomme mukaan autoja kulkee keskimäärin sata päivässä ja matkustajia noin puolet enemmän. Kantavuutta Räisälän lossilla on 42 tonnia, joten raskaampaakin kalustoa voidaan ottaa kyytiin, kertoo Mourujärvi, joka sompailee Kemijärven lossia yhdessä Teppo Paloniemen ja Airi Hamaran kanssa.

Kemijärven Räisälän ja Haaparannan välillä liikkui aikaisemmin yksityinen Jänkäkoira-lossi, jonka jälkeen vastuu siirtyi Tieliikennelaitokselle. Ystävänpäivänä 2007 syntyi Destia, jonka lipun alla myös Räisälän lossi seilasi, kunnes 1.1.2010 muuttui jälleen lipun väri ja toiminnat siirtyivät Finferris-nimen alaisuuteen. Käytännössä lauttaliikennettä hallinnoi Suomessa Suomen Lauttaliikenne Oy.

Hannu Alaluusua

Jaa

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
 

15.04.2014

Mauri Miettunen innostuu improvisoinnista

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt Vuoden Kanttoriksi 2014 Rovaniemen seurakunnan johtavan kanttorin, MJ, d.m. Mauri Miettusen. Miettunen vastaanotti palkintonsa Kirkon akateemiset AKI ry:n valtuuston kokouksen yhteydessä Vantaalla.

15.04.2014

Irja Manninen on Vuoden lastenhoitaja 2014

Rovaniemeläinen Irja Manninen on Vuoden lastenhoitaja 2014. Suomen Lastenhoitoalan Liitto SLaL ry luovutti Vuoden lastenhoitaja -palkinnon Lapsimessujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa. Vuoden lastenhoitaja on alan ammattilainen, joka on tehnyt ansiokasta työtä lasten, perheiden ja lastenhoitoalan puolesta.

Riitta Kemppainen-Koivisto 08.04.2014

Maalla on turvallista asua, mutta entä jos jotain sattuu?

Valtiovalta toivoo, että kenellekään ei sattuisi mitään pahaa, vaikka poliisi, palokunta tai rajavartija ei olekaan näköpiirissä. Nyt kansalainen tuntee pelkoa, vaikka siihen ei ole mitään syytä. Apu on lähellä, vaikka hätäkeskus on kaukana.

01.04.2014

Uudistustyöt käyntiin Ivalon lentoasemalla

Finavia panostaa Lapin matkailuun, uudistustyöt käynnistyvät Ivalossa touko-kesäkuussa. Lentoaseman terminaalirakennusta peruskorjataan ja laajennetaan 13,5 miljoonaa eurolla. Myös lentokentän liikennealueet uudistetaan. Investointi toteutetaan vuosina 2014 ja 2015. Tämänhetkisen arvion mukaan terminaalin laajennusosa on valmis keväällä 2015. Käyttöönottotarkastus tehdään koko peruskorjausurakan jälkeen marraskuussa 2015.

18.03.2014

Georgialainen supermies on Talviuinnin MM-kisan ennakkosuosikki

Yksi Rovaniemen kevättapahtumien kohokohdista koetaan tällä viikolla, kun Talviuinnin MM-kisat kauhotaan Kemijoen rannalla torstaista sunnuntaihin 20.–23. maaliskuuta.