Paikallisuutisia

Levi 14.04.2015 10:16

Kiinteistöt kuntoon

Lapin isoissa asuinkeskittymissä Rovaniemellä, Kemissä, Torniossa ja Kemijärvellä on paljon vanhoja isoja kerrostaloja, jotka uhkaavat rapistua käsiin. Korjausrakentamisesta kantaa huolta Ismo Riikonen, jolla on yli 20 vuoden kokemus asuntojen kunnossapidosta ja huollosta. Lue lisää

7.04.2015 09:59

Heikomman mukaan mennään, mutta ei se ollut Lahtisen Matti

Kun kasassa on yli 20 miestä, selässä 20 kilon edestä kamppeita ja edessä 20 kilometriä ennen paussia, on kyseessä kaverusten kevätretki hangilla. Umpihankihiihto ei lajina liene yleisimpiä, mutta Lapin miehelle arkikauraa. Ainakin tälle porukalle. Lue lisää

24.03.2015 12:39

Lappi tarvitsee jämerää aluepolitiikkaa

Lappilainen -lehti kutsui viime lauantaina tentattavaksi viisi eduskuntavaaliehdokasta. Paneelissa olivat mukana Heikki Autto (KOK), Johanna Ojala-Niemelä (SDP), Hanna Mäntylä (PS), Markus Mustajärvi (VAS) ja Paavo Väyrynen (KESK). Keskustelua juonsi sananikkari Heikki Tuomi-Nikula. Lue lisää

18.03.2015 12:19

Lauha talvi löi haasteet teiden kunnossapitoon

Lapin lauha talvi on lyönyt haasteensa teiden kunnossapitoon. Tiellä liikkujat ovat liirailleet liukkailla, useaan otteeseen peltiä on rutissut kun on pöläytelty pöpelikköön. Rekkoja on pelastettu useilta tieosuuksilta, kun ne ovat kaatuilleet. Suma on seisonut jopa puoli vuorokautta, kun kunnossapitoautot eivät pystyneet hiekoittamaan turmapaikkaa. Lue lisää

12.03.2015

MM-kisoista makea pronssi Lappiin

Suomen Kisakalliossa järjestetyt paralympian MM-kisat oli helmikuussa huikea matka Suomen pyörätuolicurlingin maajoukkueelle. Turneelta tuotiin tuliaisiksi pronssi, jota joukkue kuvaa voitetuksi kolmanneksi sijaksi. Joukkueen kolme jäsentä ovat lappilaisia Rovaniemeltä; kippari Markku Karjalainen, Sari Karjalainen ja Vesa Leppänen.

Elisa Javarus 24.02.2015

Kari sai äidinmaidossa kosketuksen kuivalihaan

Savukoskelainen Kari Kilpimaa on saanut jo äidinmaidossa kosketuksen ja suutuntuman poron kuivalihaan. Mies muistaa olleensa polvenkorkuinen, kun hääräsi lihatalkoissa vanhempiensa jaloissa. Mieleen on jäänyt kun hänet heristeltiin kenturalle potkimaan palloa. Kari harmitteleekin, kun on saanut olla kuivalihakokkina vasta 30 vuotta.

17.02.2015

Vaalihulinaa lappilaisittain

Rovaniemellä on vaalikevät käynnissä. Kaduilla jaetaan ehdokkaitten esitteitä, vaaliporukat ovat liikkeellä takkeineen ja huomioliiveineen. Kojuja nousee kaupungin keskustaan, ilmainen tarjoilu maistuu, pulkka kulkee ja politiikkaa puhutaan kaduilla, kabineteissa ja kauppakeskuksissa.

06.02.2015

Lappilainen Vaalistartti avasi 22 ehdokkaan eduskuntavaalikampanjan

Kolmen minuutin tahtia saivat Lapin eduskuntavaaliehdokkaat esitellä itseään ja osaamistaan Rovaniemellä pidetyssä avoimessa vaaleihin starttaavassa tilaisuudessa.

03.02.2015

Murroksesta menestykseen

Tällaisella otsikolla kiertää Suomen vaalikenttiä toimihenkilöjärjestö STTK. Rovaniemelle kerääntynyt toimihenkilöiden ammattiyhdistysväki haki ratkaisua Suomen uudelle nousulle. STTK itse on lyömässä hynttyyt yhteen maan suurimman ammattiliiton, SAK:n, kanssa. Murros näkyy työntekijäliittojen nahoissa, ja menestyksen avainta etsitään yhdistymällä isoksi.

20.01.2015

Kuka kertoo, miten kelkka käännetään?

Tammikuun pakkasilla pohditaan pohjoisessa, miten Lappi pysyy pystyssä, kun Suomi-kelkka on kallellaan väärään suuntaan. Tätä pohtivat etenkin ehdokkaat, jotka mielivät vaikuttamaan eduskunnassa. Huhtikuuhun ajoittuvat vaalit alkavat pikkuhiljaa näkyy myös Lapissa. Ehdokkaat suunnittelevat kampanjoitaan, teemojaan ja hiovat vaikuttamisosaamistaan eri puhetilaisuuksissa.

13.01.2015

Organisaatio valmistelemaan Pohjoisen sote-aluetta

Pohjoiset kunnat kokoontuvat 5. helmikuuta Ouluun pohtimaan, millainen organisaatio tarvitaan hoitamaan sosiaali- ja terveyspalveluja pohjoisessa Suomessa. Koolle on kutsuttu kolme henkilöä 68 tulevan sote-alueen kunnasta.

Riitta Kemppainen-Koivisto 16.12.2014

Tankavaaran Talvessa huuhdotaan kultaa

09.12.2014

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi Ounasvaaran kaavan

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana kokouksessaan pitkän puherumban jälkeen Ounasvaaran osayleiskaavan. Kaavaa laajentaa vaaran lakialueella olevaa matkailupalvelujen aluetta ja mahdollistaa näin lisärakentamisen Ounasvaaran lakialueelle reilun 20 hehtaarin alueelle. Kaava-alueelle rakennettavan rakennuksen korkeus ei saa ylittää alueen puuston korkeutta. Yksittäisen rakennuksen koko saa olla enintään 250 k-m2. Rakennusten määrä ja koko tullaan määrittelemään jatkossa tarkemmin asemakaavavaiheessa.

02.12.2014

Lappilaiset jättävät kirkon vauhdilla

Kolmen päivän aikana 28.-30.11. Lapissa on jätetty kirkko vauhdilla. Kirkosta erosi eroakirkosta.fi -sivuston kautta yhteensä 434 henkilöä. Luku on yli 200 kertainen verrattuna edellisen vuoden samaan ajanjaksoon, jolloin sivuston kautta kirkon jätti taakseen 21 ihmistä. Koko valtakunnassa on koettu joukkopako: kyseisen kolmen päivän aikana oli 13 184 eronnutta. Vastaavan ajankohdan luku vuonna 2013 oli vain 552.

25.11.2014

Vauvan hoitoon saa kasvatusapua

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piiri tukee pienten lasten perheitä. Yksi tapa on useamman perheen yhteinen ryhmä, jossa on mukana ensimmäisen lapsen saaneita vauvaperheitä. Ryhmään osallistuvat molemmat vanhemmat ja vauva. Perheryhmissä keskitytään yhdessä miettimään arjen vuorovaikutustilanteita ja sitä minkälaisia ajatuksia ja tunteita ne ovat voineet herättää vauvassa ja vanhemmassa. Perheet kokoontuvat 5-7 perheen ryhmissä parin viikon välein. Ohjaajat ryhmissä ovat kaupungin työntekijöitä, jotka ovat saaneet MLL:n koulutuksen.

18.11.2014

Japani kiinnostaa Lapissa

Viime viikolla Rovaniemen kaupungintalolle kokoontui iso joukko Japanista kiinnostuneita toimijoita. Mukaan mahtui yrittäjiä, Lapin yliopiston ja Rovaniemen kaupungin edustajia sekä muita Japani -yhteistyöstä kiinnostuneita henkilöitä. Toiminnalla haetaan synergiaa ja toimijoiden laajempaa verkostoa.

Riitta Kemppainen-Koivisto 04.11.2014

Osuuskunta on mahdollisuus tehdä työtä

Suomen vanhin luovan talouden osuuskunta Lilith on 18 vuotta vanha. Sen perusti Helsingissä yhdeksän muusikkoa ja muuta kulttuuritoimijaa. Nyt yritys on lähes kolmensadan jäsenen valtakunnallinen uusosuuskunta. Viimeisen vuoden aikana siihen on liittynyt kymmeniä uusia jäsentä, myös Lapista. Mukaan pääsee, jos on alan ammattilainen, valmis tekemään töitä itselleen ja osuuskunnan hyväksi. 

Riitta Kemppainen-Koivisto 23.10.2014

Kemijoen tulva puhuttaa jokivarren asukkaita

Pelkosenniemen, Kemijärven ja Rovaniemen seudun asukkailta on satunnaisotannalla kysytty kantaa siihen, tulisiko Kemijoen mahdollisia tulvia suojata pengertämällä vai rakentamalla tulva-allas. Kyselyyn pääsevät vastaamaan myös muut kiinnostuneet. Avoin nettikysely on avoinna marraskuun puoliväliin saakka. Kansalaiskyselyn takana ovat Saarenkylän Omakotiyhdistys ry ja Rantaviirin Asukasyhdistys ry.

Riitta Kemppainen-Koivisto 08.10.2014

Pauli Manninen kisasi ja sai taidoistaan pronssia Ranskassa

Suomen ammattitaitomaajoukkue Team Finland 2014 kisasi viime viikolla Ranskan Lillessä Euroopan mestaruudesta. 34 nuoren mukana ammattitaitoaan esittämässä oli myös rovaniemeläinen Pauli Manninen, jonka laji on putkiasennus.

Riitta Kemppainen-Koivisto 30.09.2014

Lapissa järjestöt kuuluvat myös nuorille

Viime keväänä julkaistu maakunnallinen järjestöstrategia kokoaa yhteen ensimmäistä kertaa Lapin järjestöjen näkemyksiä tulevaisuudesta. Esityksessä on mukana konkreettisia toimenpiteitä, joilla voidaan turvata järjestöjen elinvoima. Tulevaisuutta on ollut pohtimassa lähes 600 järjestötoimijaa, mukana myös lappilaisia nuorisojärjestöjä. Tulevaisuuden Lappi on vapaaehtoisen toiminnan mallimaakunta.

Elisa Javarus 16.09.2014

Karvainen kaveri on apu arjessa

Eläin ja ihminen ovat eläneet rinnakkain vuosituhansien ajan. Tuo kaksikko kiintyy toisiinsa, suhde on lämmin ja kiinteä. Karvainen kaveri, erityisesti koira on myös apuväline arjessa. Eläinavusteinen työ tarkastelee ihmisen ja eläimen vuorovaikutusta hoitotyössä. Miten eläin viestii rinnalla olevan ihmisen tunnetilaa, asenteita ja käyttäytymistä.

Elisa Javarus 09.09.2014

André Noël Chaker: Lappi on kuin kultakuume joka valtaa maailman

Valloittava viihdyttäjä, supersanailija ja kiitelty kirjailija André Noël Chaker on monitoimimies jolle mikään ei ole mahdotonta. Lappiin ja jouluun iki-ihastunut herra hehkuttaa, miten hän tekee joulupukin kautta maailmasta paremman. Chakerin tavoitteena on viedä koko maailman tietoisuuteen hienot suomalaiset arvot. Päämääränä on saada viesti kiirimään, miten ainutlaatuinen ja kokemisen arvoinen alue Lappi on.

27.08.2014

Rovaniemen hubissa jo parikymmentä yrittäjää

– Tällä hetkellä kaikki 12 erillistä toimistoa on vuokrattu. Yksittäisiä työpisteitä sen sijaan on vielä tarjolla. Yhteisön laajentuminen tai jopa toisen hubin perustaminen lähitulevaisuudessa on erittäin todennäköistä, kertoo Jari Kunnari Rovaniemen Kehitys Oy:stä.