Paikallisuutisia

26.08.2015 09:29

Hautaan pääsevät kaikki, mutta ei ilmaiseksi

Suomessa ihmisten hautaus ja hautausmaiden ylläpito on annettu evankelisluterilaisen kirkon hoidettavaksi. Hautaan pääsevät kaikki, kuuluipa kirkkoon tai ei. Lue lisää

4.08.2015 11:13

Työttömyys tulee kalliiksi

Rovaniemen kaupunki maksaa vuosittain suuria summia työttömyydestä. Lue lisää

30.06.2015 15:28

InDatahouse mukaan Likiliikkeeseen

Rovaniemen tietokoneammattilaisten tuttu, mutta myös monen harrastelijan arvostama liike inDatahouse on kahdeksan hengen yritys. Liike perustettiin viisi vuotta sitten kahden miehen, Jarmo Närhen ja Ari Kurvisen voimin. Lue lisää

16.06.2015 10:18

Milloin kesätapahtumasta pitää tehdä ilmoitus?

Kesä saa ihmisissä aikaan toimeliaisuutta, Suomi on etenkin kesällä tapahtumien ja juhlien luvattu maa. Se on hyvä ja positiivinen asia tässä syrjäytymisuhkien ja yksinjäämispelkojen ahdistamassa ajassa. Juhlitaan kesällä, että jaksetaan taas sitten pimeän syksyn ja talven yli. Lue lisää

9.06.2015 13:18

Sitoutunut henkilöstö puhuu Syväsenvaaran koulun puolesta

Syväsenvaarassa koulun henkilökunnan näkemykset ovat jääneet varjoon, kun on nuijittu päätöksiä koulun kohtalosta. Henkilöstö toivookin, että palveluverkkoselvitystyöryhmä, koulutuslautakunta ja kaupunginvaltuutetut kuuntelevat koululla työskenteleviä. He esittävät, että kaupungin koulukiinteistöjen akuutit tapaukset hoidetaan alta pois ja Syväsenvaaran koulun uudisrakennusta tai peruskorjausta siirretään kolmella vuodella eteenpäin. Lue lisää

26.05.2015 11:13

Lapissa on huutava pula palkkatukirahoista

Lapin työ- ja elinkeinotoimiston toimistonjohtaja Marja Perälän mukaan Lapissa työttömyys on ollut kasvussa vuodesta 2008. Kokonaisuudessa kuitenkin vähäisempää kuin muualla Suomess Lue lisää

19.05.2015 19:22

Asumisen kalleus näkyy kirkon diakoniatyössä

Vuokra-asumisen kohtuuttomat kustannukset koettelevat monen maksukykyä. Asumisen kalleus kiristää erityisesti yksineläjien ja yksinhuoltajien taloutta. Pitkittyneet työttömyys¬, sairausloma¬ ja lomautusjaksot yhdessä asumisen kalleuden kanssa ovat kasvattaneet velkaantumista ja syrjäytymisriskiä. Suuret asumiskustannukset kiristävät erityisesti yksineläjien ja yksinhuoltajien taloutta. Entistä enemmän diakoniatyössä törmätään jokapäiväisen elämisen kustannuksiin otetut luotot. Lue lisää

28.04.2015 15:05

Mies ja megafoni

Vappu ei ole pelkkää iloitsevia ylioppilaita ja opiskelijoitten juhlaa. On Työn juhla. Lapista löytyy yksi työläinen, joka avaa sanaisen arkkunsa vapun innoittamana. Kemijärvellä on yksi väsynyt, turhautunut kaveri. Unelma ei toteutunut, vaikka mies ajoi vanhalla Volvollaan 5 500 kilometriä ja istui isänsä autossa yli 12 000 kilometriä herättelemässä nukkuvia pitkin ja poikin Lapin kuntia. Punateltassa sytytettiin grilli ja tarjottiin 2 400 makkaraa nälkäisille. Naiset saivat 200 ruusuja ja 60 tulppaania, päälle 12 kasvojen hemmotteluhoitoa. Lue lisää

Levi 14.04.2015

Kiinteistöt kuntoon

Lapin isoissa asuinkeskittymissä Rovaniemellä, Kemissä, Torniossa ja Kemijärvellä on paljon vanhoja isoja kerrostaloja, jotka uhkaavat rapistua käsiin. Korjausrakentamisesta kantaa huolta Ismo Riikonen, jolla on yli 20 vuoden kokemus asuntojen kunnossapidosta ja huollosta.

07.04.2015

Heikomman mukaan mennään, mutta ei se ollut Lahtisen Matti

Kun kasassa on yli 20 miestä, selässä 20 kilon edestä kamppeita ja edessä 20 kilometriä ennen paussia, on kyseessä kaverusten kevätretki hangilla. Umpihankihiihto ei lajina liene yleisimpiä, mutta Lapin miehelle arkikauraa. Ainakin tälle porukalle.

24.03.2015

Lappi tarvitsee jämerää aluepolitiikkaa

Lappilainen -lehti kutsui viime lauantaina tentattavaksi viisi eduskuntavaaliehdokasta. Paneelissa olivat mukana Heikki Autto (KOK), Johanna Ojala-Niemelä (SDP), Hanna Mäntylä (PS), Markus Mustajärvi (VAS) ja Paavo Väyrynen (KESK). Keskustelua juonsi sananikkari Heikki Tuomi-Nikula.

18.03.2015

Lauha talvi löi haasteet teiden kunnossapitoon

Lapin lauha talvi on lyönyt haasteensa teiden kunnossapitoon. Tiellä liikkujat ovat liirailleet liukkailla, useaan otteeseen peltiä on rutissut kun on pöläytelty pöpelikköön. Rekkoja on pelastettu useilta tieosuuksilta, kun ne ovat kaatuilleet. Suma on seisonut jopa puoli vuorokautta, kun kunnossapitoautot eivät pystyneet hiekoittamaan turmapaikkaa.

12.03.2015

MM-kisoista makea pronssi Lappiin

Suomen Kisakalliossa järjestetyt paralympian MM-kisat oli helmikuussa huikea matka Suomen pyörätuolicurlingin maajoukkueelle. Turneelta tuotiin tuliaisiksi pronssi, jota joukkue kuvaa voitetuksi kolmanneksi sijaksi. Joukkueen kolme jäsentä ovat lappilaisia Rovaniemeltä; kippari Markku Karjalainen, Sari Karjalainen ja Vesa Leppänen.

Elisa Javarus 24.02.2015

Kari sai äidinmaidossa kosketuksen kuivalihaan

Savukoskelainen Kari Kilpimaa on saanut jo äidinmaidossa kosketuksen ja suutuntuman poron kuivalihaan. Mies muistaa olleensa polvenkorkuinen, kun hääräsi lihatalkoissa vanhempiensa jaloissa. Mieleen on jäänyt kun hänet heristeltiin kenturalle potkimaan palloa. Kari harmitteleekin, kun on saanut olla kuivalihakokkina vasta 30 vuotta.

17.02.2015

Vaalihulinaa lappilaisittain

Rovaniemellä on vaalikevät käynnissä. Kaduilla jaetaan ehdokkaitten esitteitä, vaaliporukat ovat liikkeellä takkeineen ja huomioliiveineen. Kojuja nousee kaupungin keskustaan, ilmainen tarjoilu maistuu, pulkka kulkee ja politiikkaa puhutaan kaduilla, kabineteissa ja kauppakeskuksissa.

06.02.2015

Lappilainen Vaalistartti avasi 22 ehdokkaan eduskuntavaalikampanjan

Kolmen minuutin tahtia saivat Lapin eduskuntavaaliehdokkaat esitellä itseään ja osaamistaan Rovaniemellä pidetyssä avoimessa vaaleihin starttaavassa tilaisuudessa.

03.02.2015

Murroksesta menestykseen

Tällaisella otsikolla kiertää Suomen vaalikenttiä toimihenkilöjärjestö STTK. Rovaniemelle kerääntynyt toimihenkilöiden ammattiyhdistysväki haki ratkaisua Suomen uudelle nousulle. STTK itse on lyömässä hynttyyt yhteen maan suurimman ammattiliiton, SAK:n, kanssa. Murros näkyy työntekijäliittojen nahoissa, ja menestyksen avainta etsitään yhdistymällä isoksi.

20.01.2015

Kuka kertoo, miten kelkka käännetään?

Tammikuun pakkasilla pohditaan pohjoisessa, miten Lappi pysyy pystyssä, kun Suomi-kelkka on kallellaan väärään suuntaan. Tätä pohtivat etenkin ehdokkaat, jotka mielivät vaikuttamaan eduskunnassa. Huhtikuuhun ajoittuvat vaalit alkavat pikkuhiljaa näkyy myös Lapissa. Ehdokkaat suunnittelevat kampanjoitaan, teemojaan ja hiovat vaikuttamisosaamistaan eri puhetilaisuuksissa.

13.01.2015

Organisaatio valmistelemaan Pohjoisen sote-aluetta

Pohjoiset kunnat kokoontuvat 5. helmikuuta Ouluun pohtimaan, millainen organisaatio tarvitaan hoitamaan sosiaali- ja terveyspalveluja pohjoisessa Suomessa. Koolle on kutsuttu kolme henkilöä 68 tulevan sote-alueen kunnasta.

Riitta Kemppainen-Koivisto 16.12.2014

Tankavaaran Talvessa huuhdotaan kultaa

09.12.2014

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi Ounasvaaran kaavan

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana kokouksessaan pitkän puherumban jälkeen Ounasvaaran osayleiskaavan. Kaavaa laajentaa vaaran lakialueella olevaa matkailupalvelujen aluetta ja mahdollistaa näin lisärakentamisen Ounasvaaran lakialueelle reilun 20 hehtaarin alueelle. Kaava-alueelle rakennettavan rakennuksen korkeus ei saa ylittää alueen puuston korkeutta. Yksittäisen rakennuksen koko saa olla enintään 250 k-m2. Rakennusten määrä ja koko tullaan määrittelemään jatkossa tarkemmin asemakaavavaiheessa.

02.12.2014

Lappilaiset jättävät kirkon vauhdilla

Kolmen päivän aikana 28.-30.11. Lapissa on jätetty kirkko vauhdilla. Kirkosta erosi eroakirkosta.fi -sivuston kautta yhteensä 434 henkilöä. Luku on yli 200 kertainen verrattuna edellisen vuoden samaan ajanjaksoon, jolloin sivuston kautta kirkon jätti taakseen 21 ihmistä. Koko valtakunnassa on koettu joukkopako: kyseisen kolmen päivän aikana oli 13 184 eronnutta. Vastaavan ajankohdan luku vuonna 2013 oli vain 552.

25.11.2014

Vauvan hoitoon saa kasvatusapua

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piiri tukee pienten lasten perheitä. Yksi tapa on useamman perheen yhteinen ryhmä, jossa on mukana ensimmäisen lapsen saaneita vauvaperheitä. Ryhmään osallistuvat molemmat vanhemmat ja vauva. Perheryhmissä keskitytään yhdessä miettimään arjen vuorovaikutustilanteita ja sitä minkälaisia ajatuksia ja tunteita ne ovat voineet herättää vauvassa ja vanhemmassa. Perheet kokoontuvat 5-7 perheen ryhmissä parin viikon välein. Ohjaajat ryhmissä ovat kaupungin työntekijöitä, jotka ovat saaneet MLL:n koulutuksen.