Paikallisuutisia

26.01.2016 21:00

Yhteisvastuu tukee Lapin lapsia

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelisluterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys. Lue lisää

12.01.2016 13:32

Lappilaiset rauhanturvaajat vertaisina

Suomi on ollut mukana YK:n rauhanturvatehtävissä jo 60 vuotta. Yli 37 000 suomalaista on vuosien saatossa turvannut siviilien elämää eri kriisipesäkkeissä, eri puolilla maailmaa. Lue lisää

Rovaniemi 16.12.2015 17:30

Luetaan jouluna, mutta mieluummin painettua tekstiä

Joulupakettiin toivottiin ennen vanhaan aina kirjoja. Kirjat ja lukeminen ovat edelleen suomalaisten joululahjalistalla ykkösinä. Lue lisää

1.12.2015 18:25

Yhteisverkko vyöryy Lappiin

Huippunopea tietoliikenneyhteys on nyt saatavilla Rovaniemellä, Ylitorniolla, Pellossa, Tervolassa ja Ranualla. Lue lisää

24.11.2015 22:20

Lapin kirjallisuus kukoistaa

Kirjallisuuden harrastaminen ja kirjoittaminen on suosittu harrastus Lapissa. Lue lisää

10.11.2015 21:02

Omakanta-palvelu laajenee

Reseptit saa uusittua netissä Lue lisää

27.10.2015 22:47

Kotouttamiseen vauhtia

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee valtion kotouttamisohjelmaa vuosille 2016–2019. Valtion ja kuntien toimet eivät yksin riitä työssä, jossa uudet Suomeen tulijat saadaan muuttumaan kuntien asukkaiksi. Kotouttavaan tekemiseen ja työhön kaivataan mukaan kansalaisyhteiskuntaa. Vastuuta saavat järjestöt, uskonnolliset yhteisöt ja muut tahot, joissa toimii vapaaehtoisia. Lue lisää

6.10.2015 18:40

Tekniikka muuttaa käsityksen työstä

Monimuotoista, eri paikoissa tehtävää, työajan saa valita vapaasti. Työn tuloksesta maksetaan, ei siitä, että ollaan työpaikalla tietty aika. Työtä tehdään yhdessä eri puolilla maailmaa asuvien kanssa. Lue lisää

22.09.2015

Kittilän kaivoksen rikastushiekka-altaalla vuoto

Agnico Eagle Finland Oy:n Kittilän kaivoksella puhdistettua prosessivettä on vuotanut rikastushiekka-altaan länsipuolella olevan huoltotien viereiseen ojaan rikastushiekka-altaan kaaripadon (NP3) sisäpuolelta. Toimenpiteet vuotokohdan korjaamiseksi on aloitettu. Vuoto havaittiin normaalin tarkastuskierroksen yhteydessä ja viranomaisille on tiedotettu asiasta.

01.09.2015

Lapin poliitikot ja yrittäjät liikkeellä

Aurinko on nyt lopullisesti tältä kesää hylännyt meidät. Lapin isäntäväki asettelee yllemme huolen kaapua. Ei riitä, että ilmat kylmenevät, vaan nyt pitää sielussakin väristä. Jostakin pitää kuitenkin löytää yhteinen pohjoinen puhuri, joka toisi tullessaan ripauksen toivoa, henkäyksen paremmasta toimeentulosta ja elinolosta. Meidän Lappiin, meille lappilaisille.

26.08.2015

Hautaan pääsevät kaikki, mutta ei ilmaiseksi

Suomessa ihmisten hautaus ja hautausmaiden ylläpito on annettu evankelisluterilaisen kirkon hoidettavaksi. Hautaan pääsevät kaikki, kuuluipa kirkkoon tai ei.

04.08.2015

Työttömyys tulee kalliiksi

Rovaniemen kaupunki maksaa vuosittain suuria summia työttömyydestä.

30.06.2015

InDatahouse mukaan Likiliikkeeseen

Rovaniemen tietokoneammattilaisten tuttu, mutta myös monen harrastelijan arvostama liike inDatahouse on kahdeksan hengen yritys. Liike perustettiin viisi vuotta sitten kahden miehen, Jarmo Närhen ja Ari Kurvisen voimin.

16.06.2015

Milloin kesätapahtumasta pitää tehdä ilmoitus?

Kesä saa ihmisissä aikaan toimeliaisuutta, Suomi on etenkin kesällä tapahtumien ja juhlien luvattu maa. Se on hyvä ja positiivinen asia tässä syrjäytymisuhkien ja yksinjäämispelkojen ahdistamassa ajassa. Juhlitaan kesällä, että jaksetaan taas sitten pimeän syksyn ja talven yli.

09.06.2015

Sitoutunut henkilöstö puhuu Syväsenvaaran koulun puolesta

Syväsenvaarassa koulun henkilökunnan näkemykset ovat jääneet varjoon, kun on nuijittu päätöksiä koulun kohtalosta. Henkilöstö toivookin, että palveluverkkoselvitystyöryhmä, koulutuslautakunta ja kaupunginvaltuutetut kuuntelevat koululla työskenteleviä. He esittävät, että kaupungin koulukiinteistöjen akuutit tapaukset hoidetaan alta pois ja Syväsenvaaran koulun uudisrakennusta tai peruskorjausta siirretään kolmella vuodella eteenpäin.

26.05.2015

Lapissa on huutava pula palkkatukirahoista

Lapin työ- ja elinkeinotoimiston toimistonjohtaja Marja Perälän mukaan Lapissa työttömyys on ollut kasvussa vuodesta 2008. Kokonaisuudessa kuitenkin vähäisempää kuin muualla Suomess

19.05.2015

Asumisen kalleus näkyy kirkon diakoniatyössä

Vuokra-asumisen kohtuuttomat kustannukset koettelevat monen maksukykyä. Asumisen kalleus kiristää erityisesti yksineläjien ja yksinhuoltajien taloutta. Pitkittyneet työttömyys¬, sairausloma¬ ja lomautusjaksot yhdessä asumisen kalleuden kanssa ovat kasvattaneet velkaantumista ja syrjäytymisriskiä. Suuret asumiskustannukset kiristävät erityisesti yksineläjien ja yksinhuoltajien taloutta. Entistä enemmän diakoniatyössä törmätään jokapäiväisen elämisen kustannuksiin otetut luotot.

28.04.2015

Mies ja megafoni

Vappu ei ole pelkkää iloitsevia ylioppilaita ja opiskelijoitten juhlaa. On Työn juhla. Lapista löytyy yksi työläinen, joka avaa sanaisen arkkunsa vapun innoittamana. Kemijärvellä on yksi väsynyt, turhautunut kaveri. Unelma ei toteutunut, vaikka mies ajoi vanhalla Volvollaan 5 500 kilometriä ja istui isänsä autossa yli 12 000 kilometriä herättelemässä nukkuvia pitkin ja poikin Lapin kuntia. Punateltassa sytytettiin grilli ja tarjottiin 2 400 makkaraa nälkäisille. Naiset saivat 200 ruusuja ja 60 tulppaania, päälle 12 kasvojen hemmotteluhoitoa.

Levi 14.04.2015

Kiinteistöt kuntoon

Lapin isoissa asuinkeskittymissä Rovaniemellä, Kemissä, Torniossa ja Kemijärvellä on paljon vanhoja isoja kerrostaloja, jotka uhkaavat rapistua käsiin. Korjausrakentamisesta kantaa huolta Ismo Riikonen, jolla on yli 20 vuoden kokemus asuntojen kunnossapidosta ja huollosta.

07.04.2015

Heikomman mukaan mennään, mutta ei se ollut Lahtisen Matti

Kun kasassa on yli 20 miestä, selässä 20 kilon edestä kamppeita ja edessä 20 kilometriä ennen paussia, on kyseessä kaverusten kevätretki hangilla. Umpihankihiihto ei lajina liene yleisimpiä, mutta Lapin miehelle arkikauraa. Ainakin tälle porukalle.

24.03.2015

Lappi tarvitsee jämerää aluepolitiikkaa

Lappilainen -lehti kutsui viime lauantaina tentattavaksi viisi eduskuntavaaliehdokasta. Paneelissa olivat mukana Heikki Autto (KOK), Johanna Ojala-Niemelä (SDP), Hanna Mäntylä (PS), Markus Mustajärvi (VAS) ja Paavo Väyrynen (KESK). Keskustelua juonsi sananikkari Heikki Tuomi-Nikula.

18.03.2015

Lauha talvi löi haasteet teiden kunnossapitoon

Lapin lauha talvi on lyönyt haasteensa teiden kunnossapitoon. Tiellä liikkujat ovat liirailleet liukkailla, useaan otteeseen peltiä on rutissut kun on pöläytelty pöpelikköön. Rekkoja on pelastettu useilta tieosuuksilta, kun ne ovat kaatuilleet. Suma on seisonut jopa puoli vuorokautta, kun kunnossapitoautot eivät pystyneet hiekoittamaan turmapaikkaa.

12.03.2015

MM-kisoista makea pronssi Lappiin

Suomen Kisakalliossa järjestetyt paralympian MM-kisat oli helmikuussa huikea matka Suomen pyörätuolicurlingin maajoukkueelle. Turneelta tuotiin tuliaisiksi pronssi, jota joukkue kuvaa voitetuksi kolmanneksi sijaksi. Joukkueen kolme jäsentä ovat lappilaisia Rovaniemeltä; kippari Markku Karjalainen, Sari Karjalainen ja Vesa Leppänen.